Internationale Vrouwendag

14e Internationale Vrouwendag op 8 maart 2023

Op 8 maart 2009 is in de gemeente Spijkenisse de Internationale Vrouwendag in het leven geroepen en dit is een jaarlijks terugkerend activiteit geworden. Nu in de gemeente Nissewaard. Het is eigenlijk onder andere de bedoeling om de vrouwen uit hun huis te krijgen. De geschiedenis is vanaf 1908 in New York ontstaan.

De Internationale Vrouwendag zal zijn op WOENSDAG 8 MAART 2023, WIJKCENTRUM NOORD, WINSTON CHURCHILLLAAN 227 te SPIJKENISSE
Van : 10.00 – 16.00 uur
Iedere vrouw jong en oud zijn van harte welkom en is gratis toegang.
Uw consumptie is voor uw eigen rekening.

Dit is in samenwerking met diverse instellingen, gemeente Nissewaard, wijkgroep Noord, Maaswijk, stichting Pameijer Spijkenisse, Zadkine college Spijkenisse, Federatie Spijkenisse Samen en uiteraard niet te vergeten alle vrijwilligers op deze dag.
gemeentenissewaard.nl
wijkcentrumnoord.nl

Wat gebeurt er op deze dag:
Diverse uitgebreide crea workshops, beauty of schoonheidsbehandelingen laagdrempelig, bingo, 2 kookworkshops (fruit en groente). Mocht er iets vergeten zijn, kunt u dit zelf meemaken.
De multiculturele internationale kookworkshop of kookdemonstratie zal gegeven worden door de Federatie Spijkenisse Samen en de Internationale tapas (kleine hapjes) dit jaar is, Spaans, Surinaams Antiliaans, Indisch. Dit zal worden rondgegaan om te proeven.

De wethouder Jeroen Postma zal aanwezig zijn.

13e Internationale Vrouwendag op 8 maart 2022

Na 2 jaar geen fysieke activiteit te hebben kunnen organiseren en nu weer wel, was het een gemoedelijke dag geweest. De opkomst was gering, maar de sfeer zat erin.

De quiz liep goed. Er werden teams gewerkt en deze hebben hun eigen naam mogen geven. En 1 team kan dan winnen. Het waren gevarieerde vragen uiteraard over bekende vrouwen of wat met vrouwen te maken hebben.

De documentaire video met interviews is ook goed, deze is 2x vertoond geworden.
Van de FSS is Claudine Meijer van Sakura en Lucette Schotel lid van de BIK in beeld geweest met hun Indische achtergrond. Deze dames wonen bij ROW (Rumah Oost West) lid van de Federatie Spijkenisse Samen.
De crea is ook regelmatig goed bezocht. Men kon leuk creatief bezig zijn om iets voor jezelf te maken.
Er werd goed voor snoepgoed verzorgd. Helaas dit keer geen multiculturele hapjes. Maar men kon zich wel voor het koudbuffet workshop inschrijven.
De verkooppunten van zorgboerderij, zelfgemaakte of mooi ingepakte kado artikelen tegen goede prijzen zijn verkrijgbaar.

Niet te vergeten namens de Federatie Spijkenisse Samen een koud buffet workshop. Deze wordt genoemd rode bieten salade maar wel de traditionele Indische bieten salade. De dames konden aan het werk.
De opkomst of deelname was niet wat men verwachtte. Het was een zeer tevreden opkomst. We hoorden dat ze gesmuld hadden en niet geweten dat het zo heerlijk was. Ze gingen het gezamenlijk eten of meenemen. Het recept is zeker gewenst want ze wilden dit thuis ook maken.

Tussendoor is de Wethouder Wouter Struijk nog geweest en had het over onder andere het thema solidariteit (het is natuurlijk ook een begrip) , wat ik zo hoorde
Het is ook een thema met wat men wilt proberen te bereiken.

(Maar of we dit in de gemeente Nissewaard Spijkenisse voor elkaar kunnen krijgen, is een herhaaldelijke vraag voor de toekomst.)

Al met al hopen we in 2023 te kunnen voortzetten deze internationale vrouwendag.

Over de hele wereld is het op 8 maart Internationale Vrouwendag. Dit valt in 2023 op een woensdag. Aan de hand van een thema zoals emancipatie, discriminatie of racisme is er aandacht voor de strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen. De datum is ontleend aan het feit dat in 1908 in New York de eerste staking van vrouwen heeft plaatsgevonden. Sindsdien komen vrouwen op 8 maart wereldwijd op voor hun rechten. Het definitieve thema zal binnenkort bekend zijn.

Wel na jaren erover nagedacht te hebben en dan nu ook 2 jaar zonder FSS activiteiten te kunnen organiseren is toch op de planning, hopen we hierop te kunnen concentreren.

Zaterdag 19 november – Internationale Mannendag te kunnen organiseren. Dit zal dan de 1e zijn voor de Federatie Spijkenisse Samen.
Het is de bedoeling dat we laagdrempelig de kant van de mannen ook willen horen vertellen hoe het voor hun eruit ziet en geen creatieve activiteiten maar wat hun bezigheden bijvoorbeeld zijn. Misschien hebben ze wel een creatieve handwerk. Dit horen we dan nog. Dus niet specifiek mannen alleen maar zeker hun “partner”.

Dit kan zowel door man of vrouw georganiseerd worden maar wel als onderwerp Internationale Mannendag.
Op Internationale Mannendag staan thema’s rond mannen centraal, zoals het promoten van positieve mannelijke rolmodellen, het vergroten van gendergelijkheid en de erkenning en waardering voor de bijdragen van de man aan de samenleving, maar ook aan diens gezin.

Al met al met alles positief te bekijken is al een goed punt.

We hopen in 2023 leerzame en ook gezellige activiteiten te kunnen organiseren.

Online 12e Internationale Vrouwendag in Spijkenisse gemeente Nissewaard

In deze onwerkelijke tijd toch nog geprobeerd om Online met elkaar te vieren de 12e Internationale Vrouwendag.

Het was een dag dat helaas niet voor alle vrouwen toegankelijk was. Online is ook niet eenvoudig. Men moet ook in het bezit zijn van internet en uiteraard een computer of laptop, smartphone of tablet om eraan te kunnen deelnemen en dan de handelingen om ermee te kunnen werken.
Je kon deelnemen aan online crea workshop, middagbingosessie en een avondbingosessie. Na afloop wordt verteld waar de gewonnen prijsjes afgehaald kunnen worden.

Op zaterdag 6 maart 2021 konden de vrouwen die zich opgegeven hebben hun tas ophalen bij de tent voor het wijkcentrum Noord in Spijkenisse voorzien van de crea benodigdheden en of bingo kaarten, en een goodiebag.

Online: Is ook niet echt een succes geweest voor de vrouwen en het is voor iedereen wennen om alles digitaal te laten functioneren of te contacten met elkaar.
Whatsapp is dan toch de oplossing om met elkaar te communiceren van deze tijd.
En bij de avondbingo dat ook snel verliep, hebben Viola (People’s Choice) en Maria (Spaanse Vereniging) lid van de FSS een prijs met de quiz na de bingo. Heel erg leuk. Gefeliciteerd🎉

💐Verder alle vrouwen succes met jullie verdere creativiteiten toegewenst. En blijf doorgaan met de leuke dingen!! Uiteraard met de maatregelen in deze onwerkelijke tijd.

Tot in 2022 dat we dan ouderwets met elkaar kunnen vieren.
Ik kan jullie wel iets meegeven:
Probeer zelf in de gaten te houden wanneer de 13e Internationale Vrouwendag weer nadert en dit zal dan kunnen zijn op dinsdag 8 maart 2022. Laten we hopen dat dit weer mogelijk is.
Dit is het beste als jullie dit zouden willen om deze activiteit te kunnen volgen wat er eventueel georganiseerd kan worden.
Volg in elk geval deze website.
En iedereen bedankt voor hun inzet en hun deelname.